Με μια εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης, η Τουρκία ανέκρουσε πρύμναν από τις αρχικές της θέσεις και είπε τελικά το μεγάλο «ναι», συναινώντας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Έπειτα από την τετραμερή συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες οι οποίες και υπέγραψαν το σχετικό κοινό μνημόνιο.
Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής είχε ως κύριο στόχο να πεισθεί η τουρκική πλευρά και ουσιαστικά να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην Τουρκία, κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ, απέδωσαν καρπούς, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος.
Την είδηση έκανε πρώτος γνωστή, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της χώρας του και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρόεδρο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».
Παράλληλα η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις όποιες ανησυχίες εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Έτσι επιτεύχθηκε η συμφωνία και η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας. Παράλληλα το πρωί της Τετάρτης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στόλτενμπεργκ: Έχουμε συμφωνία
Από τη δική του πλευρά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία προκειμένου να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν κοινό έδαφος και να επιλύουν τις διαφορές τους. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν», ανέφερε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε μιλώντας στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία».
Από την πλευρά της Τουρκίας, η σχετική ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Επίσης ότι θα συγκροτήσουν ένα μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.
Συνεπώς η Τουρκία εξασφάλισε την πλήρη συνεργασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.
Τζόνσον: Σουηδία και Φινλανδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και ασφαλές
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία πιο ισχυρή και πιο ασφαλή, δήλωσε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Είναι μια φανταστική είδηση την ώρα που αρχίζουμε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.
«Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη λαμπρή συμμαχία μας πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Νιινίστο: Η δήλωση με την Τουρκία δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν
Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να επιβεβαιώσουν την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους.
Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.
Μέχρι και σήμερα, η Τουρκία είχε μπλοκάρει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας αυτές ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Comments
Post a Comment
Your opinion counts