Ελληνικά είναι στην πλειοψηφία τους τα αμνοερίφια που βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών για το φετινό Πάσχα, με παράγοντες τής αγοράς να κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που τα περασμένα χρόνια καταλάμβαναν ένα μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τα κόστη για τους Ρουμάνους εξαγωγείς και «πλέον δεν τους συμφέρει να στέλνουν τα αρνιά τους στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν ανοίξει τις αγορές των αραβικών κρατών, όπου μπορούν να πωλούν σε υψηλότερη τιμή».
Με το Πάσχα των Καθολικών να είναι μια εβδομάδα πριν από το Ορθόδοξο, ο κ. Πεβερέτος σημειώνει ότι πολλά μικρά αρνιά, κυρίως αυτά έως 7 κιλά έχουν φύγει για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η τιμή με την οποία θα προμηθευτούν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα το αρνί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ δεν θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό. Μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι όπως είπε «και πάλι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι "αναγκάζονται" να πωλήσουν κάτω του κόστους».
«Για να φτάσουμε ένα αρνί στα 15 κιλά, και να καλύψουμε μόνο τα έξοδά του θα πρέπει να το πωλήσουμε 10 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής, ηλεκτρικό ρεύμα και ζωοτροφές έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πεβερέτος προσθέτοντας πως «η τιμή που θα πουληθεί από τον κτηνοτρόφο το αρνί φέτος θα είναι, κατά μέσο όρο, 8 ευρώ το κιλό».
Πάντως εκτίμησε ότι αν και φέτος δεν θα έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αμνοερίφια λέγοντας ότι «φέτος αναμένουμε πολλοί να πάρουν μισό αρνί, με αποτέλεσμα να φτάσουν για όλους».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Θάνο Αγγελάκη: «Το κόστος των πρώτων υλών (ζωοτροφές-ενέργεια κ.α.) έχει μια μέση ανατίμηση της τάξης του 60% ανάλογα με την πτηνοτροφική επιχείρηση. Εδώ θα πρέπει να τονίσω πως στις ζωοτροφές ούτε καν ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τέτοιες ανατιμήσεις. Η αισχροκέρδεια είναι παρούσα. Οι επιχειρήσεις στην πτηνοτροφία όμως είναι έντονα βιομηχανοποιημένες και μπορούν να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος. Αυτό μας επιτρέπει να απορροφήσουμε ένα μέρος της αύξησης στο κόστος παραγωγής. Ειδικότερα, απορροφήσαμε το 30% και το υπόλοιπο 30% πέρασε στην αγορά μέσω ανατιμήσεων. Δεν είναι μικρό το ποσοστό των αυξήσεων αλλά δεν γινόταν αλλιώς» Για τις τιμές την περίοδο του Πάσχα ο κ. Αγγελάκης αναφέρει: «Στο χύμα κοτόπουλο στα σουπερμάρκετ η τιμή θα είναι κοντά στα 4 ευρώ το κιλό από 2,90-2,97 ευρώ πέρυσι. Το συσκευασμένο κοτόπουλο από 5 ευρώ πέρυσι θα πωλείται κοντά στα 6,5 ευρώ το κιλό».
«Τα νοικοκυριά πλήττονται κυρίως από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και ακολουθούν τα τρόφιμα. Οι αυξήσεις όμως στην ενέργεια είναι εξωφρενικές και σίγουρα θα επηρεάσουν και τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού για το πασχαλινό τραπέζι». Αναφορικά με την αυτάρκεια στο άσπρο κρέας ο κ. Αγγελάκης επισημαίνει: «Έχουμε μεγάλη αυτάρκεια από την εγχώρια παραγωγή για αυτό και οι εισαγωγές είναι αμελητέες. Αυτό συμβαίνει γιατί και σε κόστος αλλά και σε ποιότητα το ελληνικό κοτόπουλο είναι πλήρως ανταγωνιστικό με τα ξένα και δεν δημιουργείται ”χώρος” για αθρόες εισαγωγές» καταλήγει.
Τεράστια άνοδος στο κόστος των ζωοτροφών
Μεγάλη άνοδος έχει επέλθει και στις τιμές των ζωοτροφών. Συγκεκριμένα, το καλαμπόκι το κιλό από 22 λεπτά άγγιξε τα 45 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά «σκαρφάλωσε» στα 40 λεπτά το κιλό, η σόγια από 40 λεπτά σε 70 λεπτά το κιλό, τα πίτουρα από 15 λεπτά σε 27 λεπτά το κιλό και το τριφύλλι από 18 λεπτά σε 40 λεπτά. Στις νησιωτικές περιοχές υπάρχει λόγω των μεταφορικών μία παραπάνω επιβάρυνση για τα ανωτέρω προϊόντα της τάξης των 10-15 λεπτών.
Ως χώρα, στο βοδινό κρέας έχουμε αυτάρκεια της τάξης του 15% (το υπόλοιπο 85% της ζήτησης εισάγεται), στο χοιρινό κρέας αυτάρκεια 25%, στα πουλερικά 85% και στο αιγοπρόβειο κρέας 88%.
Λίγες εισαγωγές - Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια
Η «χαμηλή πτήση» που καταγράφουν οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τις αγορές του εξωτερικού επιβεβαιώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Στράτος Νικολάου. «Φέτος τα αμνοερίφια που θα εισαχθούν στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» είπε και πρόσθεσε: «Ήδη οι ποσότητες που παρατηρούμε είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές».
Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν εισαχθεί σχεδόν 132 χιλιάδες αμνοερίφια. Αντίθετα, φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν έρθει στη χώρα μας μόλις 65 χιλιάδες αμνοερίφια.
Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στην αγορά, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε αυτοί πραγματοποιούνται «από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθ' όλη τη χρονιά, ενώ κατά την πασχαλινή περίοδο, αλλά και όλες τις περιόδους των εορτών, ο οργανισμός συμμετέχει στον σχεδιασμό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με υπηρεσίες από άλλα υπουργεία».
Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία λιανικής πώλησης, σε εμπόρους και στα σφαγεία, αναφορικά με την ιχνηλάτηση των εισαγόμενων αμνοεριφίων, είτε ζωντανών είτε σφαγείων».
«Σκοπός» όπως προσθέτει «είναι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της αγοράς για την προστασία του καταναλωτή. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των ελέγχων, αλλά αυτοί να γίνουν σωστά σε όλα τα σημεία που θα επιλεγούν, είτε αυτά είναι σημεία λιανικής πώλησης είτε σημεία εμπορίας».
Αυξημένες αναμένεται να είναι σύμφωνα με τον κ. Νικολάου και οι τιμές που θα αγοράσουν οι καταναλωτές τον πασχαλινό οβελία. «Είναι αρκετά πιθανόν στον καταναλωτή να φτάσουν και τα 12 ευρώ το κιλό» είπε ενώ «στα σφαγεία, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή προβλέπεται να είναι 8-9 ευρώ το κιλό. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να δούμε τις τιμές που θα διαμορφωθούν από τις συμφωνίες που θα κάνουν οι παραγωγοί με τους εμπόρους».
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Με το τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι να είναι αυξημένο τη φετινή περίοδο κατά 9% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν στην προμήθεια του πασχαλινού οβελία.
Σύμφωνα τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρη Γίτσα «ο κόσμος θα πρέπει να παραγγείλει έγκαιρα» καθώς όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «όποιος δεν έχει παραγγείλει, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, επόμενο είναι να "πέσει" θύμα κερδοσκοπικών κινήσεων και συμπεριφορών».
Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προβούν και σε μια έρευνα αγοράς, προτού αγοράσουν το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι. Όπως ανέφερε ο κ. Γίτσας η τιμή πώλησης στο αρνί και στο κατσίκι εξαρτάται από το που το έχει προμηθευτεί ο κρεοπώλης. «Όποιος έχει προμηθευτεί κρέατα από δύο μεσάζοντες, επόμενο είναι πως θα πρέπει να πωλήσει επιπλέον 1,5 ευρώ το κιλό το αρνί για να έχει κέρδος» είπε και συμπλήρωσε: «Αν ο καταναλωτής γνωρίζει όμως ότι ο κρεοπώλης δεν έχει μεσάζοντα και τα προμηθεύεται ο ίδιος, μπορεί να βρει με 10,5 ευρώ το κιλό το αρνί».
Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει την τελική τιμή του αμνοεριφίου είναι ο τρόπος που θα επιλέξει ο καταναλωτής να το προμηθευτεί, ολόκληρο ή μισό.
Τέλος, μιλώντας για την τιμή που πουλάει ο παραγωγός, ο πρόεδρος του ΕΔΟΚ, υπογράμμισε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια τιμή πάρα πολύ σημαντική για τον παραγωγό, είναι πρωτόγνωρη».
Comments
Post a Comment
Your opinion counts